Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 31 de gener del 2014

Salt de la Nina i Pou de la Portella (Montserrat)

25 de Gener del 2014


Després d'un temps sense sortir per agenda i mal temps tornem a Montserrat a fer un dels moltíssims recorreguts que hi ha en aquella zona i ja de pas, com que queda aprop el Pou de la Portella aprofitarem per fer-lo.



En principi no havia de ser gaire complicat, però va costar-me més del que esperava. 

S'ha de dir que a Deandar es cataloga com a K5, si això li afegim que estava mullat, entendreu que costés una mica. 


Hem quedat a Can Maçana a les 8:30. Anirem el Jorge, el Cristian i jo.



 Iniciem la excursió seguint el GR172. El dia no acompanya.


Núvols a l'ambient
La Cadireta al fons
Paret de les Agulles
 

Cadireta vista des d'abaix.
Seguim el GR172, passem per sota de la Paret de les Agulles i de la Cadireta. Poc després de deixar-la enrere, a uns 100 metres, veiem un pal indicador que assenya-la un corriol que puja i ens durà al Coll del Porc i al Coll dell Migdia. L'agafem i comencem a pujar fins arribar al Coll del Port (hi ha un pal indicatiu). A un parell de metres hi ha un altre pal indicador que ens indica el Coll del Migdia. Resseguim el camí arribar-hi. Un cop allí hi ha un camí que baixa (canal del Miracle), el seguim i al cap de poc veurem un corriol a la dreta, l'agafem i de seguida trobarem les primeres cordes, fàcils, que ens evitaran pendre riscos als pasos delicats.
Caminem per la cornisa

Primeres cordes, fàcils.









Al cap de poc de passar per darrere d'una gran roca que s'ha despenyat trobarem una corda verda gruixuda que ens guia cap amunt. A partir d'aquí comença la part més dura de l'excursió, una successió de cordes i cadenes seguides una darrera l'altre que ens permetran pujar per una canal força vertical. 

Corda verda inicial

Iniciem la canal estreta



Una vegada adalt tirem abaixa a la derta i seguim les marques de pintura vermella. El nostre objectiu arribar a l'agulla de l'esfinx.



L'esfinx davant nostre.

Cristian i jo adalt l'esfinx.
Tornem per on hem vingut i de seguida trobem marques blaves que ens fan baixar per l'esquerra per un corriol amb força pendent.








Arribem al Coll del Miracle i després al Coll del Porc, agafem el camí de l'esquerre fins arribar al refigi Vicenç Barbé, el passem i al arribar al pas de la Portella resseguim la Portella per l'esquerre i sota un petit turó trobem la primera reunió, un ràpel de 20 metres, encara que es pot escurçar a 15.




Jorge preparant el segon ràpel de  27 metres.
A la segona reunió Jorge va juntar la corda de 50 i 40 i va baixar fins abaix de tot. A pesar de portal frontal, el Jorge, com és molt valent, va baixar pràcticament tot el ràpel a les fosqçues. El ràpel és força estret.


Segon ràpel des de la reunió.
Cristian baixant.


Forat per on hem baixat des de la repisa.
Baixant.

Esquerda per on sortirem.

Sortida des de fora.
Un cop hem sortit del pou seguim el camí i tirem cap a dalt i després a l'esquerre, de seguida arribarem a Can Maçana.




A les 15:15 arribem a Can Maçana. En total sis hores i mitja i 15km recorreguts.

dissabte, 4 de gener del 2014

Torrent del Gat Menjat (Sant Miquel del Fai)

28 de Decembre del 2013

Avui hem decidit fer un barranc davant mateix de Sant Miquel del Fai, el torrent del Gat Menjat o de Juan Gordillo, que va ser qui ho va equipar. Un barranc sec on entre, d'altres, hi ha un parell de ràpels volats, de 40 i 35 metres que treuen la respiració.

Quedem a les 8:45 al aparcament que hi ha indicat a l'inici del poble de Riells de Fai. Des de Barcelona tenim 45 minuts, agafant la C17, després la C59 fins a Sant Feliu de Codines i d'allí a Riells de Fai.
Avui serem el Cristian, el Roger, l'Isaac, el Jorge i jo.

En principi la resenya del barranc indica que deixem el cotxe a l'aparcament de Sant Miquel del Fai, però des de Riells, encara que l'apromimació a l'anada és mig hora més llarga, el paisatge bé s'ho mereix, apart de ser baixada la tornada i no pujada.

Deixem el cotxe a l'explanada que fa d'aparcament i travessem la carretera i agafem la primera pista a la dreta.

Aproximació llarga però maca
Seguim endavant i poc abans d'arribar a la barrera que tanca l'entrada a un restaurant girem a la dreta i arribem a la riera de Tenes, passant al costa d'un plataner bastant gran. Passat el plananer el camí es desvia cap a la dreta i cap amunt, però com que al costat mateix hi ha un gorg aprofitem per fer alguna foto.



A mida que ens acostem podem veure millor el barranc.

Aquí es veu per on baixarem (taca negre del mig).

Resenya del barranc
Seguim la pista i passem pel costat d'una masia i d'un molí abandonat. A partir d'aquí només hem de seguir les indicacions dels cartells, que ens envien cap el principi de la pujada per arribar a Sant Miquel del Fai.

Al fons comença a veure Sant Miquel del Fai
Salt de Tenes
Una vegada arribem a Sant Miquel del Fai continuem pujant, travessem el pont i tirem cap a la dreta, on està el parking, Al cap de poc veurem una paret de roca i una fletxa vermella que indica cap a la dreta, la seguim i ens porta al cingles, per on segueix el camí.

Vall de Tenes
Seguim durant 10 minuts el camí pels cingles fins que gira cap a l'esquerra allunyant-se dels cingles i just  en el moment que torna a girar cap a la dreta veiem un corriol a la dreta que seguirem. És el principi del torrent. De seguida arribem a la reunió del primera ràpel, un volat de 40 metres.

L'Isaac baixa primer

Roger el segon

Jo, després de pensar-m'ho molt, el tercer.
 

Cristian el cuart
I finalment el Jorge
 

Segon ràpel de 21 metres, encara que amb la corda de 40 pot fer-se sense problemes.

Segon ràpel de 21 i a continuació el tercer de 10.
Jorge al quart ràpel de 20 metres.
Cinquè ràpel de 14 metres
 Arribem el sisè i últim ràpel, un volat de 35 metres.
Preparant el ràpel


Una vegada fet aquest ràpel, mirant de cara la paret, girem a l'esquerra, a més, veure'm una fletxa pintada que ho indica, i en 10 minuts arribarepm al camí per on hem fet l'aproximació, i poc més de 15 minuts més estem al cotxe on iniciem la tornada a casa.

Hem iniciat l'excursió a les 9:00: i tornem al ser al cotxe a les 14:00.
Haurem trigat 1:15h d'apromicaxió, amb pauses per fer fotos i algun dubte per on continuar.
Hem trigat 3 hores en baixar, tranquilament i fent una parada per menjar alguna cosa, i la tornada mig hora més, en total 5 hores.