Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 18 de juliol del 2015

Lagos de Covadonga : Asturias


Dimarts 7 de Juliol del 2015

Tercera i darrera sortida per terres asturianes. Aquest cop a los Lagos de Covadonga.
Excursió molt maca, no gaire llarga, només sis quilòmetres, i amb molts punts d'interès. Es podria fer ràpidament en només dues hores, però segurament ens perdrien gran part del seu encant, per ho que que recomano fer-la en calma. 

Per arribar-hi em d'anar fins a Cangas d'Onís, i d'allí seguir els indicadors fins a Covadonga, un cop arribats al santuari hi han dotze quilòmetres de pujada amb corbes i vaques que ens entretindran poc menys de mig hora. S'ha de dir que a l'estiu, deu ser agost, es talla el trànsit i s'ha de pujar en autocar.

Arribem als llacs i deixem el cotxe a un pàrquing habilitat. La ruta és molt fàcil de fer i està en tot moment indicada, ja sigui per les marques de PR com per alguns cartells, encara així al mateix pàrquing hi ha un punt d'informació que si preguntem ens donaran sense cap cost un mapa d'aquesta.
Des del final del pàrquing i pujant cap amunt veurem un camí de pedra amb tanques de fusta que puja. L'agafem i anem cap amunt. Aquesta pujada és pràcticament l'única que hi ha en tot l'itinerari, i els cent metres de desnivell que hi ha és fan molt fàcilment.

Iniciem la ruta pel camí empedrat
De seguida arribem al centre de visitants. Recomano entrar-hi, és de franc, i veure el vídeo explicatiu de només dotze minuts del parc, una vegada vist continuar la visita i veure una reproducció a tamany natural de zones del parc amb la seva fauna. S'ha de dir que val la pena i ens va agradar molt. Després hi ha més informació sobre el parc i fins hi tot una cabana de les que feien servir abans la gent que l'habitava. Als nens els hi va agradar molt.

Completada la visita continuem recte i agafem un camí que en uns cent metres ens durà al mirador del príncipe. No forma part de la ruta, però com està a prop hi anem.

Muntanyes de los Picos de Europa

Vistes del mirador del príncipe
Al mirador del príncipe
Com que sembla que ha bones vistes resseguim la tanca cap amunt un petit tram fins arribar a una roca de d'on hi ha bones vistes dels voltants.



Des d'aquí es veu el llac La Ercina i les muntanyes que hi ha més enllà. Baixem de nou fins al mirador i d'aquí resseguint la ruta on l'havien deixat. 



Seguint el camí arribem a un altre edifici del parc amb una maqueta, però l'hora d'obertura no ens coincideix. Hi ha lavabos, una font, ombra i unes quantes taules de pícnic, llàstima que estès tan lluny, sinó segur que la Marta Dachs de somdepicnic la visitaria.

Zona de pícnic
Al costa mateix de la zona de pícnic el camí passa per dins una antiga mina de ferro i magnesi. Als peques els hi va agradar molt aquest tram. Hi ha rails i vagonetes, i pots endinsar-te en un parell de túnels. A part, el paisatge al voltant de la mina és molt maco.


Entrem al túnel de la mina

Martí i Sergi empenyent una vagoneta
Un altre túnel de la mina

Paisatge miner
Travessada la mina arribem al llac de La Ercina. És molt probable que trobem moltes vaques pel camí, són manses, però alguna fa la impressió que no vol que la molestem, per ho que millor deixar-les en pau. 


Lago La Ercina
Arribant al llac

Ens hi estem una estona dinant al llac. S'hi està molt bé, el paisatge és preciós i donen ganes de gaudir del moment. Ens ho prenem en calma, fent més fotos i remprenem la marxa, aquest cop pujant per un camí que hi ha al costat d'un restaurant, és l'únic que hi ha, que ens porta al mirador Entrelagos, que tal com el seu nom indica, permet veure els dos llacs que hi ha.

Sergi i Martí al costat de les vaques
Marta i peques amb el Lago Enol

A l'altre costat el Lago La Ercina
Els dos llacs, cadascú en una banda
Continuem el camí carenejant fins un casa de pedra que hi ha a cent metres. Arribats a la casa de pedra veiem un petit camí que va cap el llac La Ercina i baixem. Aquest camí va a parar en un altre que bordeja el llac i continua. 

Trobem una font enmig del camí
Resseguim un dels costats del llac
Cabres al costat del camí

Deixem el llac enrere i seguim el camí. En tot moment veiem les marques de PR2. No té pèrdua. Passem pel costat d'una cabana de pedra amb un altre font.

Cabana de Las Reblegadas

Seguim caminant
Restes del Bricial


Les vistes són molt maques
Arribem a un punt on es pot continuar recte o girar a l'esquerre. Totes dues opcions porten al mateix lloc, però la de l'esquerre passa pel Monte Palomberu, una fageda molt maca. Ens hi dirigim cap allí.



Tram de fageda
Hi han molt arbres amb formes curioses i donen ganes d'estar-s'hi a la seva ombra, encara així continuem la ruta gaudint de l'entorn





Sortim de la fageda i arribem a un conjunt de cabanes de pedra. A partir d'aquí d'aquí agafem la pista i ens endinsem en un prat força gran ple de vaques. Tot i que las maques van per la pista, com que el camí és recte, preferim anar pel mig del prat.



Capella enmig del prat

Vaques i més vaques

Arribem al Lago Enol i seguint les marques de PR el bordegem, deixant la pista per on passen alguns cotxes. Ara només falta rodejar el llac i arribar al punt de partida.



Més marques de PR



Arribats a l'extrem del llac i per tant al costat del pàrquing donem per acabada aquesta bonica excursió. De baixada podem visitar la basílica de Covadonga, ens bé de pas i val molt la pena.

Basílica de Covadonga