Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 25 de maig del 2016

Matagalls des de Viladrau : Montseny

Diumenge 22 de Maig del 2016

Aquell diumenge hi havia prevista una excursió en família, però com dissabte es va suspendre vaig decidir fer una sortida en solitari al Montseny que tenia prevista des de feia temps. La Marta, una companya de sortides, em va parlar un cop d'un bosc de castanyers a Viladrau que li tenia el cor robat, i com que no el coneixia vaig decidir anar-hi.  

Sortida basada amb el track de wikiloc d'el capi Viladrau - Matagalls, de 20 quilòmetres de llargada i 1.200 metres de desnivell (una mica més que el track original).  És una sortida dura. Jo vaig anar "a cara perro" i vaig trigar 5 hores amb parades per fer fotos i menjar alguna cosa, però a pas normal és fàcil trigar entre 6 i 7 hores. Sense cap dificultat tècnica, però degut a la llargada i al desnivell la considero una ruta una mica dura. Sortida preciosa, no puc dir un altre cosa, sobretot de pujada i la primera part de la baixada, tot i que una mica monòtona la segona part de la baixada. Rieres, salts d'aigua, boscos de castanyers impressionants, fonts, fagedes, vistes precioses, arbres monumentals, santuari de Sant Segimon i pujada al Matagalls. A aquesta ruta no li falten punts d'interés, i a només 1 hora en cotxe de Barcelona. 

La primera part de la ruta segueix el PR-205 que va a l'Erola i al Matagalls. Trobarem fites de tant en tant al llarg de tot el camí, tot i que si anant amb GPS (track anterior) ens facilitarà molt la ruta. Un cop arribats al Matagalls jo vaig seguir la ruta circular, que em permet veure el Castanyer de les Nou Branques, fagedes i fonts, però que la darrera meitat es fa bastant monótona. Podem tornar per on hem vingut i com el Castanyer de les Nous Branques està molt a prop de Viladrau podem veure-ho un cop arribats al cotxe.

Arribo a les 6:50 al centre de Viladrau. Deixo el cotxe en un parquing gratuït al costat de la Font de Sant Miquel, al carrer de Torreventosa. Surto del parquing i de seguida agafo un carrer cap abaixa fins arribar al final del poble. Agafem la pista que s'endinsa en el bosc i de seguida agafem un camí que va per la dreta que ens porta a la font de l'Oreneta. Continuem endavant fins arribar a la riera, que seguim. Veiem un petit salt d'aigua i de seguida un pont, que travessem. Hi ha un indicador que ens assenyala com arribar al Molí de Baix. El seguim i arribem a les restes del molí, és un racó preciós. Faig alguna foto i torno cap el pont anterior, on seguim la ruta. 

Font de l'Oreneta

Petit salt d'aigua
Riera del Sot dels Vernets
Pont que travessa la riera
Restes del Molí de Baix
Deixo enrrere la riera i ens endinsem en un bosc. Al cap de poc començo a veure castanyers de gran tamany. És una delícia caminar entre aquests arbres centenaris. 

Grans castanyers

Més castanyers
Sortim del bosc momentàniament i passem per la masia de Can Bosc. Continuem recte i tornem a endinsar-nos de nou al bosc amb grans castanyes a banda i banda. 

Can Bosc
Més castanyers

Seguint el camí i les marques de fites arribem a l'ermita de l'Erola. Un cop la deixem enrere continuem caminant entre castanyers. 
Mare de Déu de l'Erola







Deixem enrere el bosc de castanyers i arribem a un petit oratori. Continuem endavant a l'hora que comencem a escoltar soroll d'aigua. De seguida arribo a un racó encisador, entremig de dos salts d'aiguells preciosos i on l'aigua fa petites piscinetes. Paro i menjo alguna cosa, gaudint d'aquest lloc. 

Petit racó encisador

Salt d'igua d'abaix
Pel marge esquerre de la riera baixo a sota del primer salt de manera fàcil. Val la pena fer-ho. 


Salt de de baix


Continuo el camí cap amunt, però de seguida trobo el segon salt d'aigua. M'apropo i faig més fotos.



Un cop deixats els salts enrere començo a pujar de manera decidida per una fageda cap a Segimon.

Molt bones vistes

Arribo a Sant Segimon, que s'està restaurant. El cap de setmana es poden fer visites. M'apropo, faig alguna foto i segueixo la pista. De seguida trobo a mà esquerre un corriol que puja direcció al Matagalls. L'agafo. De seguida arribo a l'ermita de Sant Miquel dels Barretons, enclavada al costat de l'abisme. 

Sant Segimón
Molt bones vistes
Les Tres Creus
Sant Miquel de Barretons


Can Segimon

Hi ha molt bones vistes. Al fons veig la masia de Can Sala, lloc de neixament del mític bandoler Serrallonga. 
Can Sala
A partir d'aquí continuo per la cadena sempre cap amunt. Les vistes són precioses. Tot i que a vegades no sembla que hi hagi camí sempre s'ha d'anar cap amunt. 


Font dels Cims
Al cap d'una estona arribo al cim del Matagalls. No hi ha gaire gent, fet que em permet que em fessin alguna (no gaire bona). Després d'admirar les vistes una estona continuo recte, deixant enrere el cim. Ara toca baixada. 

Al cim del Matagalls
A
El cim va quedant enrere
Turó de l'Home al fons
Continuem recte i de baixa. De seguida arribem al coll de Pregon. Girem a l'esquerre i comencem a baixar, entremig de fagedes i fonts. Hi ha algun tram de baixada una mica tècnica, però amb cura es fa bé. A partir d'aquí trobo varies pistes i corriols. Amb l'ajuda imprescindible del GPS arribo fins a peu de muntanya.

Grans vistes dels voltants amb el Collsacabra al fons
Baixada entremig de la fageda

Coll de Pregon
Font dels Mosquits

Font dels Llops



Riera del Matagalls
Matagalls
Un cop arribo a la riera del Matagalls al cap de poc em trobo el Castanyer de les Nous Branques. És un arbre de 6'5 metres de perímetre, 15 metres de diàmetre i 23 metres d'alçada. Tot i haver tingut 9 branques ara només en té 5. Es calcula que té 700 anys.  La veritat és que molt maco de veure. Al seu voltant hi ha altres castanyers centenaris, tot i que no tant impressionants com aquest. Faig alguna foto i després d'admirar l'arbre continuo el meu camí. 


Castanyer de les Nou Branques

Un cop deixat enrere el castanyer continuem pel camí i de seguida arribem a Viladrau. En poc més d'un quart d'hora arribem al cotxe. Cinc hores de camí entremig de boscos encisadors. Excursió dura però preciosa.