Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 21 d’abril del 2015

Hospital de Sang i cova de la Cort Fosca - Sant Llorenç de Munt

Dissabte 18 d'Abril del 2015

Teniem previst anar d'excursió al Santuari de Cabrera, però com pronosticaven mal temps varem canviar-ho per una excursió per Sant Llorenç de Munt.

La excursió té una longitud de 10,5 quilòmetres i 500 metres de desnivell. No és dura, encara que hi ha un parell de pujades fortes durant tot el recorregut, l'una al principi i l'altre està just abans d'arribar al Hospital de Sang. És una excursió amb molt paisatges i molt bones vistes, doncs aquella part del parc té continus turons amb amplies valls. Al llarg del recorregut trobem varies balmes, alguna font i un antic campament carlista amb cova inclosa. 

Deixem el cotxe al pàrquing de l'alzina del Salari, just passat el quilòmetre 11 de la carretera que va Terrassa a Talamanca. Si arribem passades les deu és probable que no hi hagi gaire lloc per aparcar, però al costat de la carretera n'hi ha lloc. 
Anem tres famílies i això farà que el pas sigui més àgil. Només sortir iniciem una forta pujada des del pàrquing, quant el camí es bifurca seguim per l'esquerre fins arribar al coll de les tres creus, allí veiem un indicador cap a la Font de Pola. Anem seguim el camí que de seguida passa per cingleres amb Montserrat al fons.

Caminant entre cingleres

Al fons la balma de la Porquerisa, cap on anem

Tombes antropomorfes pel camí
Montserrat al fons

Quarto de Reixa, per on passarem
Seguint el camí per la cinglera arribem a la balma de la Porquerissa, una petita balma amb murs de pedra des d'on hi ha molt bones vistes.  


 Peques a la balma de la Porquerissa
Passada la balma continuem el camí que baixa entre mig d'arbres. Trobem una bifurcació i agafem el trencall de la dreta, al cap de poc trobem la font de la Pola, un lloc força maco amb un parell de taules per fer pícnic i les restes d'un altre balma, suposo que per guardar el bestiar, a un parell de quilòmetres i mig de l'inici de l'excursió.
Marta Dachs, ja tens un altre lloc on anar-hi.



Font de la Pola
Continuem l'excursió resseguint la cinglera.




Marta a Quarto de Reixa

Els peques

Les vistes són molt maques i acompanyen durant tot el camí

Caminant amb Montserrat al fons
Resegint la cinglera i quan aquesta s'acaba al cap de poc el camí va cap a dalt o cap avall, per on seguirem. Al cap de cent metres el corriol va a parar a un camí més ample i pla, girem cap a l'esquerre per anar a veure la balma de l'Espluga, a dos-cents metres, després desfarem el nostres pasos i continuarem pel camí en direcció contrària. 

Arribant a la balma de l'Espluga
La balma de l'Espluga és formada per un parell de construccions. Les explorem.



Donem mitja volta i tornem pel camí, passant l'últim trencall per on venien i continuant recte.

Montcau al fons

Més cingleres


El camí continua pla durant una bona estona, fins que es bifurca i continua lleugerament cap avall o decididament cap a dalt, per on anirem. S'inicia aquí la segona pujada forta i llarga de la sortida. 


Cinglera on està l'Hospital de Sang. L'esquerada que es veu enmig de la cinglera és on troba
Continuem pujant una bona estona fins que a l'esquerre veiem una marca de pintura blava, mig esborrada, amb forma d'H, que ens marca l'inici del camí de l'Hospital de Sang. Agafem el corriol que hi ha al costat i anem seguint les marques de pintura blava i groga que trobem pel camí. Ja queda poc per arribar-hi.

Cinglera on està l'Hospital de Sang
Seguint el corriol per arribar a l'amagatall carlista
Amagatall, al costat de la cinglera
Les marques ens porten just al costat de la cinglera, compte amb els nens, i veiem com una esquerda envoltada de matolls per on ens ficarem. És l'entrada a l'Hospital de Sang. Portem gairebé nou quilòmetres d'excursió, amb algunes parades però curtes, i els peques no s'han queixat. Cada vegada ho fan millor.



Hospital de sang
Aprofitem per dinar.

L'Hospital de Sang va servir d'hospital pels carlistes durant les seves guerres. Si no es sap la seva ubicació és molt difícil de trobar, fet pel qual deuria anar molt bé per aquestes tropes. A part, des d'ell es pot veure tota la vall sense ser vist. 
Com que sabien que hi havia una cova hem portat frontal i iniciem la seva exploració. Els peques estan la mar d'animats. 

Cova de la Cort Fosca



Dins la cova hi ha una cova que recull l'aigua







La cova, segons espeleoindex, té 125 metres de llarg. Nosaltres ens endinsem uns 50, i quan toca arrossegar-se pel terra donem mitja volta. Hi ha petites formacions al sostre. Per explorar una mica ja en tenim prou. 

Sortim de l'amagatall
Vistes des de l'amagatall
Continuem la pujada uns cent metres més fins trobar una desviació cap a la dreta, l'agafem i veiem una fita que indica la direcció per anar al coll de les tres creus, per on hem vingut, o cap a l'alzina de Salari, que seguirem. Estem a poc menys d'un quilòmetres d'on hem deixat els cotxes. 

Aquí Màxim va trobar una pedra força gran, i com que té sang gala a les seves venes, com l'Obèlix, va portar-la fins el cotxe.
Maxim carregant la pedre
Màxim amb la pedra arribant als cotxes
Finalment la pedra va quedar-se  al parc, però nosaltres ens ho varem passar molt bé. El dia va acompanyar, i una vegada al cotxe cap a Badalona i a pendre alguna cosa i comentar la sortida.

1 comentari:

  1. Moltes gràcies Daniel! M'apunto la Font amb taules. Una excursió molt maca I interessant.

    ResponElimina