Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 4 de novembre de 2014

Circuit pel volcans de la Garrotxa

Diumenge 2 de Novembre

La Laia havia estat estudiant els volcans a l'escola, i quan va demanar-me fer una excursió per veure un no m'hi vaig pensar dos cops, doncs aprofitant que començava la tardor segurament la Fageda d'en Jordà estaria preciosa.

Aquesta excursió és un circuit circular que passa per alguns més llocs més característics de la zona volcànica de la Garrotxa: el Croscat, el volcà de Santa Margarida i la Fageda d'en Jordà.

És una excursió una llarga per anar-hi amb nens, a nosaltres ens va sortir 13.5km en total, visitant l'interior del Croscat, i la pujada al cràter de Santa Margarida és una mica dura pels nens, però parant a cadascú dels diversos punts es pot fer bé. 

Avui serem sis famílies, amb nens d'entre 6 i 12 anys.

Sortim de Badalona a les 8:55h i a les 10:15h estem aparcant a l'àrea de Can Serra. Per anar-hi agafem la C17 i passat Vic ens desviem cap a Olot, per la C37, passem els túnels de Bracons, arribem a Olot i a la glorieta que hi ha a l'entrada amb el monument dels volcans tirem i el circumval·lem fins arribar al semàfor girem a la dreta direcció Santa Pau. En uns 4 km apareixerà la desviació cap a l'àrea de Can Serra, que serà on aparcarem.
El pàrquing costa 4 euros, però ho curiós es que has d'anar Tú a pagar-ho, i encara que diuen que conservis el tiquet per quan surtis a la sortida no hi ha ningú que t'ho revisa. 

Farem el circuit 1, està molt ben senyalitzat per cartells en els punts clau. És difícil perdre's. Des de l'àrea d'informació de Can Serra iniciem l'excursió, començant per la part menys vistosa, direcció al volcà Croscat, sense passar per sota la carretera, que és per on la finalitzarem, deixant la part de la Fageda d'en Jordà,  la part més maca, pel final.

Al cap de poc, i per camins amples, arribem a la falda del Croscat. 
Peu del Croscat
El Croscat és un volcà on, com un pastís al que li falta un tros, té un tall triangular, degut a que durant uns anys es va extreure terra d'ell. Anem pel seu perímetre fins a que trobem un cartell, a l'inici d'una pujada, que ens porta per veure el tall. Encara que no forma part de l'itinerari, val la pena anar-hi, ja que és molt maco i s'aprecia de manera molt clara les tonalitats de la terra volcànica.

El grup dins el Croscat

La Laia tenia moltes ganes de veure volcans

Sergi i Pere amb el tall al fons


Els peques aprofitem per explorar i divertir-se una mica

Marta, Sergi, Martí i jo
Després de veure el Croscat seguim l'itinerari per on l'hem deixat.

Mario, Sílvia i Raquel abandonant el Croscat
Sortim del Croscat i continuem l'itinerari 1. Seguim el camí principal fins arribar a la carretera, on girem a l'esquerre i travessem per un pas de vianants, fins arribar a un pàrquing. Estem a l'inici de la pujada al volcà de Santa Margarida. Aquest volcà permet pujar fins dalt del cràter, després d'una forta i llarga pujada i endinsar-se a l'interior d'ell, on hi ha l'ermita de Santa Margarida, que li dona nom.

Iniciem la pujada al Santa Margarida
Pujada

Més pujada
I encara més pujada. Ja queda poc.
La Silvia, el Raúl, la Lucía i el Sergi arribem els primers
Una vegada a dalt del cràter anem per l'esquerre i iniciem la baixada fins arribar a l'explanada que hi ha a l'interior, on aprofitem per descansar una mica i dinar. El sol acompanya i estirat a l'herba s'està d'allò més bé. Ja hem fet la meitat del recorregut.

El grup descansant i menjant

Panoràmica de l'interior del volcà
El grup davant Santa Margarida
Després de recuperar forces sortim per un camí que hi ha davant de per on hem baixat, al arribar a dalt girem a l'esquerre i comencem la baixada.

Seguint els cartells anirem a parar a l'ermita de Sant Miquel.


Veiem cavalls
Continuem endavant
Raquel i Pere deixant enrere Sant Miquel
Fem la darrera pujada i comencem a baixat per un camí estret i poc transitable.


Seguim els cartells ens endinsem a la Fageda d'en Jordà. Passem pel costat de la cooperativa La Fageda, i és llavors quan arribem a la part més maca del trajecte.
Els peques aprofiten per explorar una micaFinalment arribem a Can Serra, on berenem una mica aprofitant unes taules de pícnic (Marta, aquestes ja les coneixes pel que veig: Somdepicnic: Fageda d'en Jordà).

Ha estat una excursió una mica més llarga del que pensàvem, però els petits, la Erica, el Mario, el Martí i la Laia, de 6 a 7 anys, han aguantat sense queixar-se en cap moment. La veritat és que cada dia ho fan millor.

Aprofitant que Santa Pau està a 4 quilòmetres en cotxe anem a fer un cafè i gaudir de les boniques vistes del poble. Després tornem cap a casa.

Santa Pau