Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 16 de març de 2017

Pujol de la Mata - Sant Llorenç de Munt

Diumenge 12 de Març del 2017

Excursió de 7 quilòmetres i per Sant Llorenç de Munt amb molt bones vistes i alguns punts d'interès. La ruta és curta però intensa, ideal com a matinal, i en ella, sortint del coll d'Estenalles anirem fins al mirador de la Roca Falconera, gaudint d'una perspectiva del parc que molts no coneixien. Gaudirem de les vistes del Montcau i de la Roca Falconera, seguint corriols passarem per la Sesta ferestega, un petit bosc d'alzines molt maco i arribarem fins el Pujol de la Mata, un fàcil cent cims, amb un petit pas equipat, amb precioses vistes dels voltants i amb dos petits forat que el travessen que farà les delícies dels petits. De tornada, que és tot pujada i es fa una mica dura, passarem pel costat de la petita balma-cova dels Lladres o de Muronell i després arribarem a la bassa de La Mata, un lloc molt maco ideal per fer un mos, d'allí només ens queden 300 metres fins l'aparcament del coll d'Estenalles. Com veieu una petita ruta plena d'al·licients i amb contínues vistes del parc. 

La ruta va ser extreta de Wikiloc - Coll Estenalles - Falconera - Pujol de la Mata. Imprescindible fer-la amb GPS, doncs la ruta transcorre per petits corriols majoritàriament i és molt fàcil confondre's. Tot i que la ruta és curta i l'anada fins el Pujol de la Mata és fàcil, la tornada és tota de pujada per corriols i poc resultar una mica dura per persones poc entrenades.

Deixem el cotxe al Coll d'Estenalles, i sense arribar a creuar la carretera, just davant de la caseta d'informació del parc, veiem un corriol que surt de la part de davant d'una tanca cap amunt. L'agafem i passem entremig d'una petita pineda, la travessem i al cap de poc gaudim de bones vistes dels voltants. De seguida el corriol va cap a baix en direcció a la Falconera. El seguim i al cap d'una estona arribem al parquing de la Falconera, seguim el corriol i després d'alguna fàcil grimpada arribem fins a un bon mirador que ens permet gaudir d'aquesta agulla. 

Grans paisatges des del camí
El Montcau imponentPujol de la Mata

Roca Falcolnera i mirador una mica abans

Caminant pel bosc


Roca Falconera de més aprop
Noves vistes del MontcauNoies arribant al mirador de la Roca Falconera

Els peques aprofiten per descansar una mica
Un cop al mirador de la Falconera gaudim de les vistes dels voltants i descansem una mica. La Falconera queda davant, i es pot arribar en poc més de cinc minuts. Es pot pujar fins a dalt, amb grimpades de II o III grau, jo ho vaig fer fa poc, però com anem amb nens prefereixo gaudir-la des de la distància.  

Baixem del mirador i seguint un petit corriol ens dirigim ens dirigim cap a la Roca Falconera, que encara ens queda una mica lluny. 

Mirador de la Roca FalconeraRoques amb morsa enmig del camí


Poc a poc ens aproximem al Pujo de la Mata 

Stephan esparant

Vistes de la Roca Falconera i del Montcau darrere
Entrada a la sesta ferestega

Sesta ferestega

Els pekes inspeccionen una petita cabana

És un lloc ideal per descansar una mica
Arribem a la sesta ferestega, un alzinar molt maco que convida a descansar una mica, tot i que nosaltres no ho fem. Ens entretenim mirant una cabana de branques que hi ha i després continuem endavant cap al Pujol de la Mata.  


Superat un petit coll comencem a pujar

Pujol de la Mata ens queda molt aprop


Comencem a pujar, sempre mirant cap al cim, i al cap de poc trobem una petita paret de dos metres que pot superar-se mitjançant quatre grapes de ferro que ens ajuden. Un cop superada aquesta paret trobem un altre similar amb altres quatre grapes que ens deixem al cim del petit turó, des d'on gaudim de molt bones vistes dels voltants.  

Sergi superant el primer tram de grapes

Segon tram de grapes

Valentí el segueix

La resta del grup venen darrere

Vanessa arribant al cim


Montcau des de Pujol de la Mata

Els pekes al cim del turó
Just al sota del cim del turó, a l'esquerre del primer tram de grapes hi ha un parell de túnels que van d'un cantó del turó a l'altre. El primer s'ha de travessar a quatre grapes, deu fer 6 metres de llarg, i l'altre, just al costat, et permet anar d'un cantó a l'altre de peu. Els peques aprofiten per explorar-los. 

Primer túnel

Segon túnel

Valentí travessant el primer túnel

Sergi sortint del primer túnel
Després de baixar del Pujol del la Mata mengem i després agafem un nou corriol que ens durà cap al punt d'inici. El primer tram és de baixada o pla, però un cop travessem un torrent sec començarà la pujada que no pararà fins gairebé arribar al punt d'inici.

Travessem un petit torrent sec

Tornem al punt d'inici

La Laia caminant pensativa


El Pujol de la Mata va quedant poc a poc enrere
Després de travessar un tram sense bosc amb bones vistes tornem a endinsar-nos al bosc i trobem una bifurcació cap a la dreta que en un minut ens deixa a la petita cova/balma del lladres. Alguns pekes i jo anem a explorar-la, la resta es queda esperant-nos a la cruïlla. Val la pena anar-hi, doncs és un lloc curiós i està a tocar del camí.

Cova/Balma dels lladres
Al cap de poc de deixar enrere la cova arribem a la bassa de La Mata, lloc ideal per menjar, tot i que ja ho hem fet. Al costat mateix hi ha una pista que ens deixarà al parking on tenim els cotxes, tot i que nosaltres agafem un corriol que baixa per la dreta de manera pronunciada i arribem de seguida als cotxes.  Un cop allí xerrem una mica i tornem cap a casa. 

Bassa de La Mata