Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 6 de juny del 2015

Santuari del Far : Collsacabra

Dissabte 30 de Maig del 2015.


Avui he quedat amb la Helena i la Susana per fer una excursió pels voltants del Santuari del Far.
Agafem la C17, passant pels túnels de Bracons i ens dirigim a Rupit, sense arribar-hi. Deixem el cotxe al Santuari del Far. 
En total són 16 quilòmetres i 650 metres de desnivell. Excursió on trobes una mica de tot, boscos exhuberants i humits, una vall solitària, un castell en runes, un poble abandonat, graus per pujar les cingleres, una cova amb ratpenats, un barranc amb un salt (en aquest cas sec) i el Santuari del Far, on podem pendre un refrigeri. Aquesta excursió la vaig trobar al wikiloc.

La ruta no és difícil en sí, encara que sí una mica llarga. En 5 hores sense aturar-se es pot fer.

Com que hem deixat el cotxe al Santuari i estem adalt tocarà baixar. Veiem un caminet que baixa en direcció a la carretera i el seguim. Quan sembla que comença a baixar per un grau (de Santa Anna, a la dreta) no el seguim i tirem recte, paral.lels a la carretera fins arribar a laque  ermita de Santa Anna. Seguim el camí que va cap a la dreta i comencem a baixar per un grau, on el camí empedrat va fent zig-zags fins arribar a baix. És un camí força maco, frondós i molt verd. Al cap de poc trobem el camí que baixa del gran de Santa Anna, que em descartat abans. Seguim baixant.

Susana i Helena

Foto de grup


Camí molt frondós
Al final de la baixada arribem a un prat amb Sant Martí Sacalm al davant. No hi arribem, girem cap a la dreta per una pista i la seguim durant una bona estona. Des d'aquí les vistes del Far són molt bones.
Sant Martí Sacalm


Susana i Helena amb el Far al fons
Seguim la pista
Cingleres del Far al fons
Les vistes del Collsacabra són molt maques


Can Sanpau
Arribem a Can Sanpau. Descansem una mica i esmorzem preparats per inicial la pujada. Al fons veiem el grau de Galeró per on pujarem de nou a la cinglera. Reprenem la marxa i continuem per la pista fins arribar a una corva on, a l'esquerre, i seguint les fites per un camí no gaire evident arribarem al castell de Fornils, cap on ens dirigim.

Grau de Galeró al fons


Punt del camí on hem de deixar la pista
Arribats al punt de la foto deixem la pista i baixem per l'esquerre seguint les fites. Al cap de 200 metres arribem a les ruïnes del castell. Varem donar un cop d'ull, hi ha un parell de torres on és difícil accedir-hi i resta de muralles. Donat un cop d'ull tornem a la pista, però no la seguim, continuem per un camí no gaire evident que puja cap amunt.

Castell de Fornils




Des del camí veiem el castell de Fornils. Seguim fins trobar una petita explanada. Anem cap a la dreta i a uns 100 metres trobem el poble abandonat del Roure. Donem un cop d'ull però no entrem a cap casa, doncs el terra podria venir-se avall. S'ha de dir que no varem veure cap roure gran enlloc, però sí gravat en una de les cases.

Poble abandonat del Roure



Mola de molí
Una vegada vist el Roure tornem fins l'explanda i pugem cap amunt. Passem per sota una valla i anem seguim cap amunt fins trobar un camí que es dirigeix cap al grau (cap a l'esquerre). Si ens hi fixem en les pedres del camí veure'm en algunes d'elles fóssils. El camí és força ombrívol i amb líquens.

Pedra amb fósils


Arribats a un tram empedrat on el camí fa zig-zag baixem per l'esquerre per un tram vertical del terreny i arribem a la cova del Galeró, enmig d'un barranc, en aquest cas sec. S'ha de dir que és una mica difícil d'arribar. Hem de seguir unes pintades flourescents que hi ha als arbres per arribar-hi.

La cova d'en Salvi o Galeró té una longitud de 330 metres, tot i que nosaltres varem explorar el 60 primers, doncs la intenció era explorar fins allí on fos molt fàcil fer-ho. El terra està ple de blocs i és humit, per ho que s'ha de vigilar. Millor no anar amb nens. Varem trobar un ratpenat. El tram que varem visitar no és gaire espectacular, però més endavant sembla ser que això canvia una mica. 


Cova del Galeró



Tram inicial
Blocs caiguts



Després d'explorar una mica la cova tornem al camí i dinem. Al cap de poc reemprenem la marxa. Ja estem gairebé a dalt de tot i de seguida s'acaba la pujada. En aquest tram de pujada és on més fósils trobem mentre caminem. 


Una vegada arribats a dalt girem cap a la dreta i seguim per prats, resseguin la cinglera que a vegades es veu i a vegades està tapada per la vegetació. Mentre anem pels prats el camí no es veu.



Després de seguir el prat durant una estona i passar alguna tanca metàl.lica trobem una porta pel bestiar per on passem, la tanquem després de passar. Deixem enrere el prat i seguint un caminet pugem una mica i tornem a caminar al costat de la cinglera. Ara només cal seguir-ho i arribar fins el santuari. Trobarem un parell de miradors força espectaculars pel camí.  


Camí al costat de la cinglera


Mirador












Al cap de poca estona arribem al Santuari del Far. S'ha de dir que tot i que les vistes són molt bones ens van agradar més les del parell de miradors que hi havia abans d'arribar-hi.
Prenem una cerveseta al bar i marxem cap a casa contents per la bona estona passada.

Santuari del Far

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada