Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 9 de juliol del 2015

El desfiladero de las Xanas : Asturias

 29 de Juny del 2015

Aprofitant que hem estat uns dies a Asturias varem fer algunes excursions. Una d'elles és la Ruta del desfiladeros de las Xanas. Les Xanas són les fades de la mitologia asturiana, i segons diuen viuen als rius i a les fonts. Nosaltres tot i veure el riu varies vegades i també alguna font no varem conseguir veure cap Xana, encara així l'excursió va ser molt maca i va valdre la pena.

La ruta és lineal i té una llargada d'uns 8 quilòmetres entre anada i tornada pel mateix lloc. No és gens difícil i és apta per a tota la família, tot i que s'ha d'anar una mica en conte amb els petits. Nosaltres al Martí el varem portar tota l'estona de la mà per si de cas, doncs durant els primers 2 quilòmetres el camí d'entre metres i mig i dos metres es fa per un congost, la resta del recorregut es fa per un bosc bastant frondós paral.lel al riu. 

Durant la ruta passarem per un parell de túnels, un petit pont, seguirem el riu que té alguns salts molt macos i caminarem per un congost força espectacular. Hi ha un desnivell de 500 metres, però excepte la pujada inicial una mica pronunciada, la resta es fa pràcticament sense adonar-se. Es pot fer bé en tres hores, tot i que ho millor és prendre-se-la amb calma i gaudir-la traquil.lament. La ruta és molt fàcil de seguir. Un petit apunt, pel camí hi han ortigues tot i que poden esquivar-se, però portar un pantaló llarg tampoc estaria malament.

Des d'Oviedo en dirigim a Villanueva, i uns dos cents metres abans d'arribar-hi a l'esquerre de la carretera veurem un àrea on deixar el cotxe. Aquí trobarem algunes taules de pícnic i un cartell que explica l'itinerari.

Deixem el cotxe i seguim la carretera cap amunt, hi ha vorera, uns dos cents metres fins a trobar un nou cartell a la dreta de la carretera per on seguirem. A partir d'aquí només s'ha de seguir el camí.

Primer túnel


Camí aeri


Trobem algunes cabres pel camí
Hi ha passamans tot i que innesaris amb bon temps

Al fons el riu



Segon túnel


Poc després del segon túnel s'acaba el congost i ens endinsem en un bosc força frondós. Tenim el riu a tocar i veiem macos salts d'aigua des del camí. 





Travessem un petit pont
Tot i que veiem alguns ramals al camí nosaltres sempre hem seguir el camí més evident. Trobarem varis trams d'escales de fusta. Hi haurà un moment al final d'un tram d'escales que veurem un indicador, nosaltres hem d'agafar el que va a Pedroveya, hi ha cartell d'un restaurant que ho indica. Passat aquest punt trobarem una pujada que ens durà fora del bosc i poc després arribarem a l'esglèsia de San Antonio on nosaltres acabarem l'excursió. Es pot continuar una mica més enllà, doncs els poble de Pedroveya és a tocar, però l'esglèsia tenia bones vistes, gespa i taules on seure i dinar, fet que ens va decidir a quedar-nos aquí. 

Darrera pujada amb esglèsia al fons

Vistes des de l'esglèsia de San Antonio
Esglèsia de San Antonio

Havent dinat tornem per on hem vingut.


Tram d'escales
Restes de molí fluvial



Continuem per on hem vingut fins arribar el cotxe. Ha estat una excursió senzilla i molt maca.

4 comentaris:

  1. Quina excursió més xula, però queda una mica lluny. ..
    Molt bon reportatge!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Marta, i sí, queda una mica lluny, però eren vacances : )

      Elimina
    2. Ja m'ho imagino, era una mica de broma. Nosaltres aquest any també sortirem de Catalunya, pero encara hem d'esperar una mica. ..

      Elimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina